14.2.06

Pitsiä

Kun olin kokeillut helmikoristeisiin kenkiin sealeria, joka on kai jonkinlaista vesiliukoista lakkaa, tuli mieleeni, että sitä voisi ehkä käyttää myös toisenkin ongelman ratkaisemiseen. Olin suunnitellut kenkien tekemistä pitsistä jo jonkin aikaa, mutta en vain keksinyt, miten jäykistää ohut ja venyvä pitsi helpommin käsiteltäväksi.

Niinpä aloitin kokeilun levittämällä pitsin paksulle muovikalvolle ja levittämällä sille sitten sealeria. Kuivumisen aikana pitsiä tarvitsi siirtää välillä eri kohtaan muovilla ja kääntää toisin päin, ettei se tarttuisi liian tiukasti kiinni ja että se kuivuisi nopeammin.

Kuivuttuaan pitsi oli melko jäykkää ja sitä pystyi leikkaamaan helposti ilman, että reunat rispaantuivat tai venyivät. Niinpä tein siitä avokkaat ihan normaaliin tapaan. Vaikka pitsin reuna pysyi suhteellisen siistinä, kiinnitin siihen kuitenkin varmuuden vuoksi kapean nahkasuikaleen. Seuraavassa kuvassa päällys paikalleen kiinnitettynä, ulkopohjat leikattuna ja korot odottamassa päällystämistä.


Päädyin lopulta tekemään kaksikin erilaista paria näitä avokkaita. Molemmissa on muuten samanlainen korko, mutta mustien kenkien korot maalasin mustaksi ja päällystin pitsillä, kun taas ruskeiden korot päällystin ruskealla nahalla ja jätin pitsin pois.


2 kommenttia:

punkbella kirjoitti...

Voisko tuota menetelmää jotenkin soveltaa satiinikorkkareihin? Olen pitkään miettinyt niiden päällystämistä pitsillä.

Tarja kirjoitti...

Toimisikohan decoupage-tekstiililakka (löytyy esim. Tiimarista)? Sillä pitsin saisi kiinni, mutta en tiedä, jääkö pinta tahmeaksi. Jos decoupage-tekstiililakka ja sealer sietävät toisiaan (selviää kokeilemalla prosessia ensin testipalaan), pintaan voisi lopuksi vetää sealeria estämään pölyn ja lian tarttumista.

Kannattaa kokeilla koko prosessi ensin testimateriaaleilla ja katsoa, mitä tapahtuu. Kun ei noista aineista ja materiaaleista koskaan tiedä, mitä ongelmia tulee vastaan.