1.2.06

Lateksimuotteja

Tein pohjien lestejä balsan ja kipsin lisäksi Cernit-massasta. Lisäksi tein muutaman koron erikseen, koska nahasta tehtyihin pohjiin tarvitsee aina keksiä jostain korot ja kipsi käy vähän paksumpien tekemiseen.

Vedin lestien pintaan vaseliinia, kiinnitin ne Tacky Waxilla piirtoheitinkalvoon ja vedin lateksin siveltimellä niiden pintaan ja vähän matkaa ympärille. Olen aiemmin käyttänyt myös kiiltäväpintaista pahvia ja liimannut lestit liimalla paikalleen ja se toimii ihan yhtä hyvin. Tacky Waxilla kiinnitetyt on vain helpompi irrottaa alustasta jälkikäteen.

Alla ensimmäisenä tilanne pian ensimmäisen kerroksen lisäämisen jälkeen. Seuraavassa kuvassa lateksi on kuivunut ja kuten näkyy, sen väri muuttuu kuivuessa. Kaikkiaan laitan yleensä kolme kerrosta, joiden jokaisen on annettava kuivua ennen seuraavan lisäämistä tai seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Kolmannessa kuvassa lateksin pintaan on kuivumisen jälkeen vedetty talkkia, etteivät pinnat tartu toisiinsa muottia käännettäessä. Talkin voi lisätä siveltimellä tai ihan sormin eikä sitä tarvita välttämättä niin paljon kuin kuvassa näkyy. Pääasia on, että pinta on kauttaaltaan talkissa eikä tunnu nihkeältä.
Talkin lisäämisen jälkeen muotit irrotetaan. Irrotusvaiheessa muotti kääntyy (tai käännetään, jos ei käänny kokonaan) nurinpäin ja myös sisäpuolelle on laitettava talkkia tarttumisen estämiseksi. Sitten muotti käännetään oikeinpäin ja sen annetaan olla rauhassa pari päivää ennen käyttämistä.

Ei kommentteja: