6.2.06

Jalat Bratzille

Bratzin ongelmana on nilkasta katkeavat jalat ja vaihdettavat jalkaterät kenkineen. Tuollainen ei mahdollista kenkien tekemistä nukelle. Niinpä tällä kertaa piti etsiä toisenlaista ratkaisua ja ratkaisu on jalkojen tekeminen massasta. Tässä on itse asiassa etunsakin, koska jalkoja voi tehdä useita erilaisia, jolloin nukelle voi tehdä aina haluamansa tyyppiset kengät.

Ensimmäinen ongelma oli oikean värisävyn löytäminen. Sekoitin valkoiseen vähän tummanruskeaa, punertavaa ruskeaa, punaista ja keltaista. Muutaman yrityksen jälkeen sävy oli riittävän lähellä.

Jalkojen tekemiseen tarvitaan nuken jaloissa olevia tappeja vastaavat puutapit. Mieluummin ihan vähän pienemmät, että reiät saa juuri oikean kokoisiksi.

Ensimmäiseksi kannattaa piirtää haluttu jalanpohjan muoto paperille ja leikata vasen ja oikea kappale. Massa on helpompi muotoilla haluttuun muotoon, kun sen tekee paperimallin päällä. Jos tekee jalkaa korkokenkiä varten, malli kannattaa tehdä ohuesta metallilevystä, jonka taivuttaa haluttuun muotoon. Näin muoto pysyy paistamisen ajan.

Kun jalka ja nilkka on muotoiltu, tappi työnnetään nilkkaan ja nilkka muotoillaan tapin ympärille niin, että se on nuken nilkan paksuinen. Sen jälkeen ylimääräinen massa leikataan askarteluveitsellä pois siististi. Leikkaaminen kannattaa tehdä vasta tässä vaiheessa siksi, että tapin työntäminen paikalleen muuttaa massan muotoa.

Tapit jätetään paikalleen paistamisen ajaksi (siksi niiden pitää olla puuta). Samoin paperi- tai metallimallin kannattaa antaa olla, koska paistamisen jälkeen ne irtoavat helposti eikä massa pääse enää vääntymään. Tapit kannattaa poistaa heti paistamisen jälkeen, koska massan jäähdyttyä ne ovat tiukemmassa.


Kun jalat ovat jäähtyneet, kokeile niitä paikalleen. Älä yritä pakottaa niitä, koska massa saattaa murtua. Jos jalat eivät mahdu, reiät pitää laajentaa oikean kokoisiksi. Tämä tehdään askarteluveitsellä. Leikkaa ensin reiän reunoista ihan vähän ja kokeile uudestaan. Jatka kunnes jalat mahtuvat paikalleen pakottamatta, mutta tiiviisti.

Seuraavassa jalat paikallaan nukella. Tasaiset jalanpohjat onnistuivat erityisen hyvin, sillä nukke pystyy seisomaan ilman tukea niiden kanssa. Aika hillittömän kokoisethan ne ovat, mutta eivät yhtään suuremmat kuin nuken mukana alunperin tulleet jalat. Korkokenkiä varten tehdyt jalat kääntyvät turhan helposti väärään asentoon, mutta pysynevät oikeassa asennossa kunhan jalassa on kenkä, jossa on oikean korkuinen korko.Jalat ovat hyvin yksinkertaiset, mutta koska nukke ei ole muutenkaan erityisen realistinen, ei varpaiden puuttuminen haitanne erityisemmin.

Bratzille voisi tietysti tehdä kengätkin massasta, koska jalka ja kenkä tulevat samaan eikä tarvitse miettiä, miten jalan saa kenkään sisälle, kun massa ei veny eikä taivu. Oikean värisävyn löytäminen ja jalkojen tekeminen on kuitenkin sen verran vaivalloista, että sitä ei välttämättä viitsi tehdä ihan heti uudestaan. Jotkin saappaat tai nilkkurit tietysti on vähän helpommat, kun niihin ei tarvita nuken jalan väristä massaa ollenkaan.

Ei kommentteja: