24.1.06

Vasen ja oikea vai samanlaiset

Kenkien pohjia tehtäessä on valittava, tekeekö vasemman ja oikean vai molemmat samanlaisiksi. Yksittäin nahasta, korkista yms. kasattaessa tuossa ei ole työmäärän suhteen eroa, kaava vain käännetään ympäri toisen puolen osia leikattaessa. Kipsivalu onkin vähän eri juttu ja ero tulee muotteja tehtäessä.

Kipsivalun etuna on se, että pohjista saa aina samanlaisia ja siksi olenkin käyttänyt yhtä lestiä kenkäparin molempien muottien tekemiseen. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että lestin on oltava symmetrinen - kärki on keskellä, pohja kaartuu samalla lailla molemmilla puolilla. Cissyn kohdalla tämä ei ole ongelma, koska Cissy on "nukkemaisempi" eivätkä tällaisilla pohjilla tehdyt kengät näytä oudoilta.

Esimerkiksi viereisissä kengissä on samalla muotilla valetut kipsipohjat. Pohjien sivuilla on tinapaperia suklaakonvehtien päältä, ulkopohjassa ja sisäpohjassa nahkaa ja päällys on koristenauhaa.

Realistisemman näköisillä nukeilla lopputulos on kuitenkin parempi, jos kengissä on selkeästi vasen ja oikea. Silloin pitää lestejä muotin tekoon olla kaksi ja sitten tulee taas se ongelma, että saako veistettyä kahta lestiä, jotka ovat toistensa mahdollisimman tarkat peilikuvat.

Ferragamo-projektissa teen kompromissin, jollaista en olekaan vielä kokeillut. Teen vain korko-osan kipsivaluna ja liitän sitten sen jostain muusta materiaalista tehtyyn pohjaosaan, jossa on sekä päkiäosa että korko-osan alin kerros. Korko-osa voi olla samanlainen molemmilla puolilla ja vasemman ja oikean ero tehdään päkiäosan muotoilulla. Tämän pitäisi toimia, mutta senhän näkee vasta sitten, kun ensimmäinen pari on valmis.

2 kommenttia:

Liiolii kirjoitti...

Tekemäsi kengät ovat upeita pieniä taideteoksia!

ths kirjoitti...

Kiitos. En kyllä itse sanoisi niitä ihan taideteoksiksi, vaan pysyttelisin käsityön puolella.