22.1.06

Lana Turner ja Ferragamo

Yksi suosikkikirjoistani on Linda O'Keeffen "Kenkä", joka on pienikokoinen, mutta melko paksu nidottu kirja, jossa pääpaino on kuvilla. Erityisesti minua kiinnostavat siitä löytyvät kaksi kuvaa, joiden mukaisten kenkien tekemistä olen suunnitellut jo pitkään. Alla on kuvat näistä kengistä. Ensimmäinen on Lana Turnerin vuonna 1955 elokuvassa Tuhlaajapoika käyttämä kenkä ja toinen on Ferragamon näkymätön sandaali.Nyt sitten aloitin ja näiden kanssa joutuu aloittamaan ihan alkutekijöistä eli ensin on tehtävä lesti pohjaa varten ja siitä lateksimuotti, jolla pohjat (tai tässä tapauksessa vain korko-osan) voi valaa kipsistä.

Yleensä veistän lestin balsasta ja niin tein tässäkin tapauksessa, mutta en ole tyytyväinen lopputulokseen. Se on hyvän näköinen, mutta ei aivan oikean muotoinen Ferragamon kenkiä varten. Teen kyllä siitäkin muotin (vaatii vielä vähän tasoittamista ja maalaamista). Ferragamoon täytyy kehitellä uusi lesti, kunhan keksin miten saan siitä oikean näköisen.Turnerin kenkiin kokeilin uutta konstia, jota olen käyttänyt muovin valamisessa. Kasasin muotin kuparilevystä taivuttamalla ja teippaamalla ja tein siitä kipsivaloksen. Irrotuksen jälkeen, kun kipsi oli vielä vähän kosteaa, poistin askarteluveitsellä ylimääräiset ulkonemat ja lesti on saanut nyt kuivua kaikessa rauhassa.

Seuraavissa kuvissa muotti tyhjänä, valun jälkeen ja lesti irrotettuna muotista (joka piti purkaa, että lestin sai ulos):

Tuo ei ole ihan kohdallaan, mutta tarpeeksi lähellä. Noiden lisäksi on tekeillä vielä yksi lestikokeilu korkista ja toivon, että se kelpaisi Ferragamoa varten. Nyt pitää vain keksiä, millä sen pinnan tasoittaa, kun korkki on mattoveitsellä veistelyn jälkeen aika karkeaa. Tuo ei haittaa, jos se päällystetään, mutta muotin teossa käytetyn lestin on oltava mahdollisimman tasainen.

Todennäköisesti teen vielä muutaman muunkin uuden lestin, kun nyt kerran aloitin. Kun alkaa lateksin kanssa sotkemaan, kannattaa tehdä useampi muotti samalla vaivalla.

Ei kommentteja: