18.1.06

Punaiset kiilakorkosandaalit

Nämä kengät olivat maanneet viime keväästä asti keskeneräisinä, joten olikin jo aika tehdä ne valmiiksi. Kengän pohjat ovat kipsiä (katso ohje täältä).

Maalasin pohjat aluksi punaisella, koska päällysteeseen jäisi paljon aukkokohtia. Yleensä ottaen suoraan kipsin päälle maalaaminen ei taida olla hirveän hyvä ajatus, mutta tässä tapauksessa kun maalipinta ei jäänyt varsinaisesti näkyviin, jälki oli riittävän hyvä.

Päällystin pohjat sitten tuollaisella narulla, jossa oli punaisia muovihelmiä. Nauha taisi olla Euroihmeestä peräisin, ellen aivan väärin muista. Päällystys oli vähän hankalaa, kun ensin piti vetää liimaa kengän pintaan, sitten painaa nauha paikalleen ja pitää sitä siinä vähän aikaa, että se tarttuisi kiinni, ja koko ajan piti varoa, ettei sotke liimaa joka paikkaan. Hieman työtä helpotti se, että kapeimpaan osaan laitettavat nauhat olivat aika lyhyitä pätkiä. Liima oli EriKeeperiä, joten nauhojen välissä oleva liima ei haittaa, koska se on läpinäkyvää.

Sisäpohjat ovat punaista nahkaa. Sandaalien remmit ovat samaa nauhaa kuin päällystys. Remmien päistä murskasin pihdeillä pari helmeä pois niin, että jäljelle jäi vain naru, jonka sai sitten liimattua sisäpohjan reunan alle.

Kun kaikki remmit oli liimattu, sisäpohja piti liimata paikalleen. Tässä kannattaa käyttää reilusti liimaa, ettei jää turhia rakoja. Tosin kannattaa kuitenkin katsoa, ettei liimaa ole niin paljon, että se pursuilee reunojen välistä ulos. Kannattaa myös laittaa kuminauhaa ympärille pitämään sisäpohja tiiviisti ulkopohjassa kiinni kunnes liima on kuivunut.

Lopuksi vielä paljaana olevaan ulkopohjan alaosaan liimataan oikeanmuotoiseksi leikattu nahanpala. Musta on aina hyvä valinta, mutta vaaleanruskeaakin käytetään oikeasti ja ainakin yhden suunnittelijan (en nyt muista kuka) kengissä on kirkkaanpunaiset pohjat.

Nahan sijasta voisi tietysti käyttää keinonahkaa ja kankaita, mutta nahka on helpoin materiaali, koska siinä ei tarvitse huolehtia reunojen siistimisestä. Jos sisäpohjan tekee pahvista ja päällystää kankaalla, se kannattaa tehdä niin, että kääntää kankaan reunat sisäpohjan alapuolelle. Näin reunoista tulee siistit, mutta toisaalta jos kangas on paksua, sisäpohjasta voi tulla turhan paksu.

Ei kommentteja: