25.1.06

Barbien kengät massasta

Päätin kokeilla, onnistuisiko kenkien tekeminen Cernit-massasta. Tietysti muutkin massat käy, esim. Fimo, mutta minä pidän eniten Cernitistä.

Tein massasta ensin ohuehkon levyn, josta leikkasin paperikaavan ja askarteluveitsen avulla kengän pohjat. Sitten leikkasin saman kaavan kantapääosan avulla pari palaa kenkää kohti koroksi. Jos massan leikkaaminen ei muuten onnistu kunnolla, se kannattaa laittaa pariksi tunniksi jääkaappiin kovettumaan, minkä jälkeen leikkaamisen pitäisi olla helpompaa. Veitsen pitää myös olla erittäin terävä.

Tasoittelin pohjien reunoja hieman ja asettelin korkopalat kantapään alle. Lopuksi tarkistin nuken jalan avulla, että pohjan muoto oli oikea. Sitten vain uuniin paistumaan. Viimeistelyksi tarvittiin vain sisäpohja ja jalan päälle tuleva remmi sekä pieni koriste.


Sisäpohja lienee tässä tapauksessa tärkeämpi kuin muita materiaaleja käytettäessä. Massojen värit ovat sen verran kirkkaita, että jos niistä lähtee väriä nuken jalkaan, se varmasti myös näkyy. En tosin tiedä lähteekö, mutta mieluummin laitan varmuuden vuoksi sisäpohjan, joka eristää nuken jalan massasta. Remminhän voisi halutessaan liimata suoraan pohjaan kiinni, sillä eihän se sieltä näkyisi, kun kenkä on nuken jalassa.

Tästä kokeilusta tuli mieleen, että entäs jos tekisi koko kengän massasta. Sekin voisi onnistua, jos paistaisi pohjan ensin, ettei sitä tarvitse koko ajan varoa. Sen jälkeen voisi sitten rakennella siihen päälle vaikka mitä, kunhan pitää huolen, että kengän saa nuken jalkaan ja pois, mitään venymävaraahan tuollaisissa ei ole. Täytynee lisätä tuo kokeiltavien listaan.

For an English translation of this post, see here.

Ei kommentteja: