8.5.09

Muotinteko: Silikoni

Edellisen postauksen malli ei ole vielä valmis, mutta tein toisen massasta ja puusta. Halusin kokeilla, miten se onnistuu ja onnistuihan se. Tätä en maalannut, vaan lakkasin vesiohenteisella lakalla (liuotinpohjaiset eivät käy massojen kanssa).


Lakkaamisen jälkeen malliin pintaan piti levittää irrotusainetta (form separating agent), joka on periaatteessa nestemäistä vahaa. Sen avulla malli lähtee muotista pois helpommin.

Muotin tekoon käytän Silcolan NV -muottisilikonia. Se on valkoista ja melko paksua, mutta sen pitäisi asettua hyvin pientenkin yksityiskohtien ympärille, joten sen pitäisi sopia tähän tarkoitukseen. Suurin ongelma on kovettaja. Jos sitä tulee liikaa, silikoni alkaa kovettua liian nopeasti, jos liian vähän, kovettuminen on hidasta tai muotti menee kokonaan pilalle.


Kun malliin on levitetty irrotusaine ja silikoni ja kovettaja sekoitettu keskenään, on aika painaa malli silikoniin. Nyt sitten vain odotellaan, että silikoni kovettuu.


Seuraavassa vaiheessa levitetään irrotusainetta koko pinnalle ja kaadetaan muotin toisen puolikkaan silikoni ensimmäisen päälle. Irrotusaine pitää puolikkaat irti toisistaan.

For an English version of this post, see here.

2 kommenttia:

sirpa kirjoitti...

Olen vasta ostanut muottitarpeet, mutta justiin tuon kovetinaineen kanssa olen vielä arkaillut. Millä pelillä sitä lisäsit ja missä suhteessa?

Tarja kirjoitti...

Sekoitin aineen erillisessä kipossa pienellä muovilastalla.

Kovettajan sekoitussuhde löytyy aineen käyttöohjeesta. Silcolan NV:ssä se on 1,5-2,5%. Silikonin määrä on punnittava tarkasti ja siitä sitten laskettava tarvittava kovettajan määrä.

Tässä tapauksessa kovettaja oli tippapullossa ja ohjeessa sanottiin, että 1 g on noin 40 tippaa, joten mittasin määrän tippoina, koska yhtä tai kahta grammaa ei pystynyt luotettavasti punnitsemaan vaa'alla, joka mittaa gramman tarkkuudella.