12.5.09

Muotinteko: Nuken kengänpohjien valaminen

Edellisessä postauksessa unohtui mainita, että en suosittele näihin muotteihin käyttämääni silikonia. Aiemmin käyttämäni punainen muottimassa (katso kotisivuni) oli paljon helpommin käytettävää ja se oli ensimmäinen kerta kun tein tällaisia muotteja. Sen silikonin valmistaja taisi olla hobbytime, mutta en ole ihan varma.

Sen tiedän, että seuraavaa kertaa varten etsin parempaa silikonia, jos seuraavaa kertaa yleensä tulee. Rai-Ro myy kaksikomponenttisilikonia, joka kuulostaa lupaavalta. Sitä sekoitetaan 1:1 ja sen pitäisi olla paljon helpompaa.

Sitten tämän postauksen varsinaiseen aiheeseen, pohjien valamiseen. Seuraavassa kuvassa käyttämäni valumuovi. Näissä pulloissa oli lapsiturvallinen korkki, jota pitää painaa ja kääntää. Huono idea. Pullot olivat erittäin pehmeää muovia, enkä onnistunut millään saamaan korkkeja auki. Lopulta leikkasin pullot auki ja kaadoin sisällön kahteen pieneen ilmatiiviiseen astiaan.


Ennen aloittamista tein muottiin kaksi aukkoa, yhden valumuovin kaatamista varten ja toisen, josta ilma pääsee ulos. Parin epäonnistuneen valuyrityksen jälkeen tajusin, että jostain syystä ilma ei pääsekään ulos kuten olin olettanut. Niinpä tein vielä kolmannen aukon koron alaosaan ja sain valettua ensimmäisen kokonaisen pohjan. Alla olevassa kuvassa näkyvät muottiin tekemäni aukot.


Käsittele muotit irrotusaineella ja anna sen kuivua ennen muottien sulkemista valua varten. Käytin pieniä puristimia muottien kiinni pitämiseen. Tukevat pahvinpalat muotin molemmin puolin jakavat puristuksen tasaisesti. Puristimia ei saa säätää liian tiukalle, vain juuri sen verran, että muotti pysyy tiiviisti kiinni. Jos puristimet ovat liian tiukalla, muotti voi vääristyä.

Kaada päkiäosan aukosta vähän valumuovia ja kääntele muottia niin, että muovi leviää tasaisesti ja ilmakuplat pääsevät ulos (koputtele muottia kevyesti ilmakuplien irrottamiseksi), kaada lisää muovia, kääntele taas ja jatka, kunnes muotti on täysi. Muotti on täysi, kun muovin pinta nousee keskimmäiseen aukkoon, joka on muotin korkeimmassa kohdassa.

Kaikkeen tähän ei todennäköisesti ole paljon aikaa, koska muovi alkaa jähmettyä melko nopeasti (tarkista käyttämäsi aineen käyttöohjeesta). Sekoita pieniä määriä ja työskentele yhden tai kahden muotin kanssa kerrallaan.

Oikean muovimäärän mittaaminen on vaikeaa näin pienessä koossa. Kysymys on millilitroista ja seosta tulee aina vähän liikaa, vaikka mittaisi kuinka tarkasti. Tässä vaiheessa kiilapohjan muotti on kätevä.

Tein kiilapohjan muotin, koska siihen voi jättää ison aukon. Kun varsinainen täytettävä muotti on täytetty ja muoviseosta on vielä vähän jäljellä, sen sijaan, että antaisit sen jähmettyä sekoitusastiaan, kaada se kiilapohjan muottiin. Muotti ei ehkä täyty kerralla, mutta kun valat useita pohjia ja kaadat ylimääräiset tähän muottiin, lopputuloksena on kokonainen pohja jossain vaiheessa. Muotin rakenne tekee vähittäisen täyttämisen helpoksi ja vaikka muovi ehtisi jo hieman paksuuntua astiassa, sen saa vielä kaadettua tällaiseen avoimeen muottiin.

Seuraavassa pieni videopätkä edellä selostetusta.Poista valettu pohja muotista heti, kun se on riittävän kiinteä. Tässä vaiheessa se on vielä pehmeä ja ylimääräisen muovin poisleikkaaminen on helppoa. Poista pohja muotista, leikkaa pois ylimääräinen aukkojen kohdalta, pese pohja (irrotusaineen poistamiseksi) ja leikkaa ylimääräinen muovi pois esim. saumojen kohdalta. Tarkista sitten, että muoto on oikea, esim. että korko on suora, ja anna pohjan kovettua niin kauan kuin on tarpeen lopullisen kovuuden saavuttamiseksi.

Valumuovin ohjeissa sanottiin, ettei se säily pitkään avaamisen jälkeen, joten päätin käyttää kaikki saman tien. Seuraavassa kuvassa ovat pohjat, jotka onnistuivat riittävän hyvin, että niitä voi käyttää kenkien tekoon. Joissakin on ilmakuplien jättämiä koloja, mutta ne voi täyttää ja peittää. Enimmäkseen nämä ovat Sybariten kenkiä varten. Suurin osa pienistä pohjista on Silkstone Barbien ja Fashion Royaltyn kenkiä varten, mutta etuvasemmalla on muutama Tonnerin Tiny Kittylle. Yksittäiset päkiäpalat ja korot oikealla ovat Tonnerin American Modelille. Läpikuultavat keltaiset tein kiilapohjan muoteilla E-Z Water -valumuovista.


Aiemmat postaukset aiheesta:
Muotinteko: Mallin tekeminen
Muotinteko: Silikoni
Muotinteko: Ongelmia silikonin kanssa

For an English version of this post, see here.

Ei kommentteja: