6.5.09

Muotinteko: Mallin tekeminen

Aloitin muottien tekemisen Sybariten kengänpohjia varten. Ensimmäinen vaihe on mallin tekeminen. Olen tehnyt näitä pari kappaletta ja tässä postauksessa on esimerkkinä piikkikoron tekeminen.

Teen mallin, jossa vasen ja oikea ovat samanlaiset, koska yhden pohjan tekeminen on ihan riittävän vaikeaa ilman että alan yrittää kahta, joiden pitäisi olla toistensa peilikuvat.

Ensimmäiseksi veistin koron melko kovasta puusta. Useimmiten käytän balsaa mallien tekoon, mutta se oli tähän tarkoitukseen liian haurasta.


Seuraavaksi tein pohjan useasta kerroksesta kartonkia. Värillä ei ole väliä mallia tehtäessä, vain muodolla.


Sitten liimasin koron paikalleen. Käytin PVA-liimaa (EriKeeper) kuten aina ja tällä kertaa siihen oli myös hyvä syy, kuten kohta selviää.


Muotoilin koron yläosan massasta. Tämän takia PVA-liima on hyvä idea. Koska mallissa on vain puuta, kartonkia, liimaa ja massaa, sen voi hyvin paistaa uunissa kokonaisuudessaan. En tiedä, mitä tapahtuisi muunlaisen liiman kanssa, mutta PVA-liima kestää 130 astetta helposti. Kuvassa taustalla näkyy pari muuta Sybariten kengänpohjan mallia.


Tässä vielä malli Sybariten jalan kipsivaloksen kanssa. Olen oikeastaan aika tyytyväinen tulokseen, vaikka tietysti malli pitää vielä maalata ja hioa. Pinnan on oltava mahdollisimman täydellinen, koska jokainen muotilla valettu pohja on täydellinen kopio mallista.


Kestää jonkin aikaa, ennen kuin pääsen tekemään itse muotteja, koska teen ensin malleja useammalle eri nukelle. Muottien tekeminen on aikaavievää ja vähän sottaista, joten teen mieluummin isomman satsin kerralla.

Tähän mennessä minulla on pari mallia Silkstone Barbiella ja Pullipille. Tosin nekin maalausta ja hiomista vailla. Päätin kokeilla tätä tapaa, koska muut tavat noin pienten pohjien tekemiseksi ovat vaikeampia.

For an English version of this post, see here.

Ei kommentteja: