21.4.06

Footnotes on Shoes

Kävin tällä viikolla tutkimassa taas kirjakauppojen kenkäkirjavalikoimaa. Ihan ensimmäiseksi pieni vinkki: Linda O'Keeffen "Kenkä" maksaa Aleksin Suomalaisessa Kirjakaupassa 5,50 euroa, kun sen hinta Akateemisessa oli 8,50 tai 8,90 euroa (en enää muista kumpi).

Koska yli 50 euroa on mielestäni aika hurja hinta kirjasta, jäi muutama mielenkiintoinen kovakantinen kirja hyllyyn. Ehkä ne joskus vielä päätyvät alennukseen, jolloin niitä voi harkita. Yksi kohtuuhintainen (13,50 e) sentään löytyi, "Footnotes: On Shoes", jonka ovat toimittaneet Shari Benstock ja Suzanne Ferriss.


Kirja on kokoelma esseitä, joissa käsitellään kenkiä eri näkökulmista ja eri aikakausina. Kuvia on hyvin vähän ja nekin mustavalkoisia. Olen päässyt sivulle 63 asti ja osin teksti on hieman liian teoreettista minun makuuni, mutta kyllä siitä kaikenlaista mielenkiintoista silti löytyy.

En esimerkiksi tiennyt, että Tuhkimon lasikenkä on käännösvirhe (tämähän menee kiinnostavaksi jo ihan ammatillisestikin). Alkuperäisen tarinan turkis (ranskan "vair") on englanninkielisessä käännetty lasiksi (ranskan "verre") ja koko Tuhkimo, sellaisena kuin tarinan tunnemme, on sitten kehittynyt tuosta virheellisesti käännetystä englanninkielisestä tarinasta.

Esseessä "The Shoe in Art, the Shoe as Art" käsitellään kenkiä taiteessa ja taiteena. Päällimmäisenä tästä esseestä jäi mieleen siinä esitetty ajatus, että kun kenkä on käyttäjänsä jalassa, se on käyttöesine, mutta kun taiteilija asettaa sen esille, irrallaan käyttäjästä, siitä tuleekin yhtäkkiä taidetta. Tämähän ei sinänsä ole mitenkään uusi tai mullistava keksintö, mutta se on kuitenkin jotain, mitä en varmaan koskaan lakkaa ihmettelemästä modernissa taiteessa.

Taidan olla siinä mielessä hieman konservatiivi, että lasken "oikeaksi" taiteeksi lähinnä maalaukset ja veistokset, vaikka onhan siinäkin oma ristiriitansa, että tavallisten esineiden asetteleminen tietyllä tavalla ei ole taidetta, mutta niistä maalattu kuva puolestaan on. Mutta nyt aletaan kyllä jo lipsua sivuraiteille, joten todetaan vain, etten ymmärrä suurinta osaa taiteesta, enkä pidä sitä mitenkään vakavana asiana.

Samassa esseessä mainitaan myös, että Vincent van Goghin "A Pair of Boots" (1886) lienee ensimmäinen maalaus, jossa kohteena on nimenomaan kengät. Aiemmin kengät olivat maalauksissa vain osana käyttäjänsä asua - tai korostamassa asun puutetta, kuten Manet'n maalauksessa "Olympia" (1863).

Ei kommentteja: