7.9.08

Sybariten jalat

Kokonaisen nuken käsittely on aina hieman hankalaa ja siinä on riski, että nukke tahriintuu liimaan, maaliin tai johonkin muuhun kenkien teossa käytettyyn aineeseen. Niinpä olen yleensä tehnyt kipsimallit nuken jaloista kenkien tekoa varten. Sybarite vähän arvelutti, kun sen materiaali on toisenlaista kuin muissa nukeissa. Päätin sitten kuitenkin kokeilla onnistuisiko lateksimuotin teko.

Vanhan, puolen litran lateksipurkin sisältö oli jämähtänyt käyttökelvottomaksi, joten piti käydä hankkimassa uutta. Sen vanhan ohjeissa sanottiin, että se kestää käyttökelpoisena puoli vuotta, mutta oikeasti se kesti lähes kolme vuotta. Sinänsä vahinko, että se meni pilalle, koska uusi aine on ihan surkeaa. Alla olevassa kuvassa näkyvä muottilateksi ei todellakaan sovellu putkilomaisten lateksimuottien tekemiseen. Se on ihan liian paksua eikä muotti kestä sellaista venyttämistä jonka kohteeksi se joutuu, kun sitä poistetaan nuken jalasta.


Koskapa muutakaan lateksia ei tähän hätään löytynyt, käytin sitten tuota näiden muottien tekoon. Vähän hirvitti sotkea kalliin nuken jalat ja näin jälkeen päin ajatellen olisi ehkä ollut hyvä idea kokeilla ensin johonkin sellaiseen kohtaan, joka ei normaalisti ole näkyvissä (esim. päälakeen).


Mutta kuten alta näkyy, kaikki meni hyvin. Nuken jalkoihin ei jäänyt mitään jälkiä ja muottien irrotus ehjänä onnistui, kun ne olivat suhteellisen lyhyitä ja aukko riittävän iso.


Seuraavaksi oli vuorossa kipsivalu. Käytin muottien tukena aiemmin valamiani Sybariten kengänpohjia. Niiden avulla muotit sai oikean asentoon ja jalkaholvin kaaren pysymään oikeanmuotoisena.


Lopputuloksena oli pari Sybariten jalkateriä ja vaikka pinta ei olekaan ihan tasainen lateksin heikon laadun vuoksi, muoto on riittävän tarkka kenkien tekemiseen.


For an English translation of this post, see here.

2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Vau mikä blogi! Olet todella taitava. En ole juuri paneutunut nukenkenkien tekemisiin, mutta alkoi totisesti kiinnostaa.

Tarja kirjoitti...

Kiitos. Nukenkenkien tekeminen on loppujen lopuksi aika helppoa, ainakin perusmallien, joten kokeile ihmeessä. Nukkekotikoko tosin on vähän vaikeampi, mutta ei kuitenkaan mahdoton.