20.2.08

Lautanauhoja

Olen viime aikoina keskittynyt lautanauhojen tekoon. Tein ompelulangasta ja erittäin ohuesta metallilangasta pienen pätkän, jota käytin nuken mekon etuosaan.

Adel

Nukke on Elf Doll Tiny Adel ja kooltaan juuri sopiva nukkekotiin. Juuri tuon pienen koon takia nauha piti tehdä ompelulangoista, vaikka ne eivät materiaalina ole ihan helpoimmasta päästä. Langat menivät lopulta niin takkuun, että en saanut nauhaa tehtyä ihan niin paljon kuin olin suunnitellut.

Olettaisin, että silkki toimisi paremmin, mutta koska se lienee melko kallista, päätin harjoitella ensin lisää paksummilla langoilla. Polyesteri ja villan ja polyesterin sekoitus toimivat hyvin, vaikka langat tuppaavatkin välillä takertumaan toisiinsa, kun kierteitä alkaa olla liikaa.

Tablet weaving

Olen tehnyt melko lyhyitä pätkiä nauhoja kokeillessani erilaisia kuvioita ja väriyhdistelmiä. Yleensähän näitä kai tehdään metrikaupalla, mutta omani ovat alle metrisiä. Ajattelin kasata nauhoista pienen ostoskassin, kunhan niitä kertyy riittävästi.

Tablet weaving

Opettelin lautanauhojen teon alunperin tehdessäni Pullipille mukaelmaa suomalaisesta muinaispuvusta.

Ancient Finnish dress for Pullip

Alkuun pääsin Tablet Weaving -sivuston avulla. Varsinkin Basic Tablet Weaving -osio oli valaiseva. Viivi Merisalon kirjasta "Nauhoja" oli myös hyötyä, kun ensin ymmärsin nauhojen tekemisen perusteet. Jotenkin tuon englanninkielisen sivuston tapa selittää asia oli selkeämpi kuin suomalaisten ohjeiden.

Paras kirja aiheesta lienee kuitenkin Candace Crockettin Card Weaving. Siinä on paljon enemmän asiaa kuin vain perusnauhojen tekeminen. Esimerkiksi tuossa ylempänä näkyvässä kuvassa oleva keskeneräinen työ on tämän kirjan ohjeilla tehty.

Ei kommentteja: